Každý z nás přece ví, že saláty je nejlepší jíst pěkně čerstvé. A ačkoli je teprve konec února, mnohým z nás se v pěstování ve sklenících či v hydroponických košíčcích velmi daří, a už teď můžeme čerstvé salátky sklízet.
Saláty jsou velmi bohaté na vitamíny, které jsou tělu v tomto proměnlivém období tolik potřebné. Jak už bylo zmíněno, nejlepší je jíst saláty čerstvé. Můžete jejich chuť ale něčím obohatit, zvýraznit a zpestřit. Zkuste třeba jednu z našich zálivek. 🙂 A pojďme začít hned tou nejznámější z nich.
Vinaigrette
Tato zálivka patří mezi špičku každého kuchařského mistra. Jedná se o klasickou francouzskou zálivku, která se skládá z kyselé a olejové složky, vždy v poměru 1:3.
Na přípravu potřebujete:
100 ml extra panenského olivového oleje
30 ml citrónové šťávy (nebo bílého vinného octa)
sůl
pepř
Příprava:
Do skleněné misky nalijte nejdříve citrónovou šťávu (případně bílý vinný ocet) a postupně metličkou vmíchávejte extra panenský olivový olej, dokud vám nevznikne jemná emulze. Poté dochuďte špetkou soli a pepře.
Zálivku Vinaigrette můžete vyzkoušet i v různých obměnách. Doporučujeme třeba s bylinkami, kdy stačí do zálivky přisypat nadrobno nasekané bylinky. Výborná je i s tekutým medem – do kyselé složky nejprve vmíchejte med, poté přidejte za stálého šlehání metličkou olej.
Citrónová zálivka
Na přípravu potřebujete:
1 lžíci citrónové šťávy
2 lžíce oleje
3 lžíce vody
1 lžíci cukru krystal
1 lžíci octa
sůl
Příprava:
Nejdříve nechte ve vodě rozpustit cukr a špetku soli. Následně přimíchejte ostatní ingredience a důkladně promíchejte, dokud nebude zálivka krásně jemná.
Medová zálivka
Na přípravu potřebujete:
6 lžic tekutého medu
2 lžíce balsamikového octa
olivový olej
Příprava:
Ve skleněné míse si metličkou jemně rozšlehejte med s balsamikovým octem, dokud se vám ingredience krásně nespojí dohromady. Sametově jemnou směs následně zakápněte olivovým olejem a jemně promíchejte.
Medovo-hořčicová zálivka
Na přípravu potřebujete:
1 lžíci tekutého medu
3 lžíce dijonské hořčice
4 lžíce jablečného octa
6 lžic olivového oleje
sůl
pepř
Příprava:
Med, dijonskou hořčici, jablečný ocet a olivový olej důkladně prošlehejte do jemné “kašičky”. Podle chuti přidejte špetku soli a pepře.
Jogurtová zálivka
Na přípravu potřebujete:
150 ml bílého jogurtu
citrónovou šťávu
1 lžičku hnědého cukru
sůl
Příprava:
Nejdříve si vymačkejte z půlky citrónu čerstvou citrónovou šťávu. Přidejte bílý jogurt, hnědý cukr a špetku soli. Vše důkladně promíchejte a nechte odpočinout v lednici. Do zálivky je v případě chuti možné zamíchat i nastrouhaný sýr, doporučujeme ten s modrou plísní.
Tip na závěr:
Velmi důležité je přimíchat zálivku do salátu až těsně před jeho podáváním. Kyselá složka by mohla listy salátu “uvařit”, a ty by následně zvadly.