Brokolicový krém

  • Autor příspěvku
  • Čas na čtení:3 minuty čtení

Nový rok začal a v kuchyni se nám dost možná ještě ukrývají poslední kousky vánočního cukroví. Po všech těch promlsaných dnech už ale na sladkosti a těžká jídla není ani chuť a mnohdy ani pomyšlení. Jídelníček by to chtělo nějak odlehčit a uvařit si i něco o trochu více zdravého. Mám pro vás tip na lehký, chutný a zdravý brokolicový krém. Tak pojďme na to. 

Nejdříve si pojďme povědět něco málo o této jasně zelené krásce. Brokolice patří mezi nejzdravější zeleninu vůbec. Co se týká například vitamínu C, má ho více než dvojnásobné množství nežli citrusové plody. Dále se pyšní vysokým obsahem provitamínu A, velkým množstvím vitamínu K a E, a v neposlední řadě je bohatá na vitamín B, zejména pak na biotin. Nesmíme opomenout ani vysoký podíl minerálních látek, mezi které patří vápník, draslík a fosfor.

Brokolice patří mezi nejzdravější zeleninu vůbec.

Teď, když už víme, jak moc prospěšná brokolice pro naše tělo je, se pojďme pustit do samotného vaření. 

Na přípravu brokolicového krému potřebujeme:

1 brokolici 

2 menší brambory

1 menší mrkev

smetanu na vaření 12% 

sůl 

pepř 

Příprava: 

Brokolici nakrájíme na samostatné růžičky, které důkladně propláchneme pod studenou tekoucí vodou a vložíme do hrnce. Brambory i mrkev si očistíme, opláchneme a nakrájíme na malé kousky. Pokrájené kousky vložíme do hrnce k brokolici. Zlehka osolíme, zalijeme studenou vodou a dáme vařit, dokud zelenina zcela nezměkne.

Brokolici dáme s ostatní zeleninou vařit, dokud zcela nezměkne.

Stav zeleniny průběžně kontrolujeme a dle potřeby doléváme vodu. Jakmile je zelenina měkká, rozmixujeme ji na hladký krém. Přidáme smetanu na vaření, špetku pepře a ještě jednou celou směs důkladně promixujeme. Dle potřeby doladíme chuť ještě solí a pepřem. 

Tip: 

Pro milovníky provensálského koření doporučujeme před závěrečným mixováním ještě přisypat i špetku tohoto voňavého pokladu. 

Dobrou chuť. 🙂