Vyhřívání skleníku má smysl

  • Autor příspěvku
  • Čas na čtení:2 minuty čtení

Není mnoho majitelů skleníku, kteří mají zkušenosti s jeho pravidelným vyhříváním. S výsadbou rostlin čekají, dokud nepřejdou jarní mrazíky. Na podzim zase mnohdy složitě hledají způsob, jak bohatou úrodu narychlo zužitkovat, aby o ni kvůli mrazu nepřišli. Pravidelné vyhřívání skleníku přitom není drahé ani komplikované a dokáže výrazným způsobem prodloužit jeho vegetační dobu.

Počasí na jaře bývá mnohdy velice proměnlivé. Slunečné počasí často naláká pěstitele k předčasné výsadbě. Není ale vůbec žádné překvapení, když mrazíky udeří třeba ještě v průběhu května. Obvykle se jedná pouze o přechodné období, které má ale nelichotivé důsledky. Krátkodobý pokles teploty pod 10 °C může zapříčinit zastavení růstu rostlin i na několik týdnů. Chytře zvolené vyhřívání tedy chrání rostliny před umrznutím a dokáže výrazně urychlit první sklizeň.

Trochu odlišná situace přichází na podzim. Skleník bývá plný bohaté úrody a najednou udeří chladné počasí, před kterým je nutné úrodu narychlo uklidit nebo spotřebovat. Nešlo by to ale lépe? Zelenina už je zralá a nepotřebuje slunce ani teplo. Vyhříváním skleníku pouze na 3 – 5 °C ji lze zakonzervovat na rostlině a udržet čerstvou třeba až do Vánoc. Zkuste to i Vy, náklady jsou během mírné zimy zanedbatelné.

Vyhřívání skleníku chrání úrodu před mrazy