Mrkev je jedním z nejoblíbenějších druhů zeleniny zahrádkářů u nás. Ještě aby ne. Je bohatým zdrojem beta-karotenů, vlákniny a antioxidantů. Obsahuje velký podíl vitamínu A, C, K, B8, kyselinu pantothenovou, kyselinu listovou, draslík, železo, měď, a nebo například mangan. Má přiznivý vliv pro lidské tělo: stimuluje imunitní systém, podporuje trávení, snižuje riziko rakoviny tlustého střeva a prsu, a v neposlední řadě je všestranným zesilovačem zraku. Účinky chřoupání mrkve jsou opravdu obrovské.
Mrkev je nejlepší čerstvá, právě vytažená ze záhonu. Je slaďoučká a křupavá. Možná se i vám poštěstilo, a máte bohatou úrodu mrkve. Nebo prostě jen hledáte tip na dobrou večeři s rychlou přípravou? Vyzkoušejte výbornou mrkvovou pomazánku s parmazánem.
Na tuto pomazánku potřebujete:
150 g najemno nastrouhané mrkve
10 g másla
35 g najemno nastrouhaného parmazánu
160 g žervé
5 kapek čerstvé citrónové šťávy
pepř
sůl
Postup:
Nejdříve si na pánvičce rozpusťte máslo, na které mrkev orestujte. Orestovanou mrkev pak nechte ideálně ve skleněné misce vychladnout. Po vychladnutí přidejte k mrkvi parmazán a žervé, a vše důkladně promíchejte. Na závěr dle chuti dochuťte pomazánku solí, pepřem a citrónovou šťávou.
Tip:
Podávejte s čerstvou rozpečenou bagetkou.
Bon appétit! 🙂