Jednoduchá mrkvová pomazánka s parmazánem

  • Autor příspěvku
  • Čas na čtení:2 minuty čtení

Mrkev je jedním z nejoblíbenějších druhů zeleniny zahrádkářů u nás. Ještě aby ne. Je bohatým zdrojem beta-karotenů, vlákniny a antioxidantů. Obsahuje velký podíl vitamínu A, C, K, B8, kyselinu pantothenovou, kyselinu listovou, draslík, železo, měď, a nebo například mangan. Má přiznivý vliv pro lidské tělo: stimuluje imunitní systém, podporuje trávení, snižuje riziko rakoviny tlustého střeva a prsu, a v neposlední řadě je všestranným zesilovačem zraku. Účinky chřoupání mrkve jsou opravdu obrovské.

Chřoupáním mrkve povzbudíte své tělo, a dopřejete mu tolik potřebné vitamíny.

Mrkev je nejlepší čerstvá, právě vytažená ze záhonu. Je slaďoučká a křupavá. Možná se i vám poštěstilo, a máte bohatou úrodu mrkve. Nebo prostě jen hledáte tip na dobrou večeři s rychlou přípravou? Vyzkoušejte výbornou mrkvovou pomazánku s parmazánem.

Na tuto pomazánku potřebujete:

150 g najemno nastrouhané mrkve

10 g másla

35 g najemno nastrouhaného parmazánu

160 g žervé

5 kapek čerstvé citrónové šťávy

pepř

sůl

Postup:

Nejdříve si na pánvičce rozpusťte máslo, na které mrkev orestujte. Orestovanou mrkev pak nechte ideálně ve skleněné misce vychladnout. Po vychladnutí přidejte k mrkvi parmazán a žervé, a vše důkladně promíchejte. Na závěr dle chuti dochuťte pomazánku solí, pepřem a citrónovou šťávou.

Tip:

Podávejte s čerstvou rozpečenou bagetkou.

Mrkvová pomazánka výborně chutná s čerstvým pečivem.

Bon appétit! 🙂