Lehké kedlubnové placičky

  • Autor příspěvku
  • Čas na čtení:3 minuty čtení

Kedlubny bychom měli zařadit do jídelníčku častěji, než si mnozí z nás myslí. Nejen že jsou velmi zdravé a bohaté na vitamíny, mají i nízkou nutriční hodnotu, takže je ocení každý, kdo pracuje na své postavě třeba do plavek. 

Když se podíváme na vitamíny, které kedlubny obsahují, je nutné zmínit zejména vitamín C, B1, B2, B3, B5, B7 a B9. Co se týká minerálních látek, kedlubny jsou bohaté především na vápník, železo, fosfor, zinek a v ne zrovna malém zastoupení obsahují i selen a síru. Jestliže nejste zrovna znalci přes vitamíny a minerály, ráda vám tu povím, čemu konkrétně konzumace kedlubny prospívá. Její unikátní složení a bohatost na vitamíny je super prevencí rakoviny dělohy, vaječníků nebo prsů. Její konzumace pěkně vyrovnává střevní mikroflóru a zlepšuje trávení. Dokonce působí preventivně i proti stresu a uklidňuje nervy. 🙂Teď už to chce ji jenom zařadit do jídelníčku. Pojďme si společně upéct lehké kedlubnové placičky.

Kedlubny jsou velmi bohaté na vitamíny a minerální látky.

Na přípravu potřebujete: 

300 g kedlubny 

100 g ricotty 

1 vejce 

60 g celozrnné pšeničné mouky 

10 g řepkového oleje 

pepř 

sůl 

 

Příprava: 

Kedlubnu si nejdříve okrájejte, opláchněte a poté ji nastrouhejte nahrubo. Přidejte celozrnnou pšeničnou mouku, ricottu a vejce. Zlehka osolte a opepřete. Pro výraznější chuť přidejte bylinky. Výborně se hodí třeba špetka majoránky. Vše důkladně promíchejte do jednotné směsi. 

Připravte si plech s pečícím papírem, na který tvořte malé placičky zhruba 1 cm od sebe. Jakmile budete mít hotovo, pečte zhruba 20 minut v předehřáté troubě na 180 °C. Samozřejmě můžete placičky i smažit na pánvi v oleji, nicméně péct je v troubě je o dost zdravější varianta.

Kedlubnové placičky jsou vhodné i pro ty z nás, kteří si hlídají postavu. 🙂

Dip jako tip na závěr: 

Jestliže jste milovníkem dipů, můžete si ke kedlubnovým placičkám ještě připravit jeden jogurtový. Stačí, když ve skleněné mističce smícháte kelímek bílého jogurtu, 2 stroužky prolisovaného česneku, čerstvou nadrobno nasekanou pažitku a sůl. 

Bon appétit. 🙂