Tento rok nám pěstitelům počasí opravdu přeje. Pevně doufám, že většina z vás má stále ještě čerstvou domácí zeleninu ze skleníku. Možná se vám dokonce dařilo tak moc, že už ani nevíte, jak s úrodou naložit. Slyšeli jste někdy o francouzském ratatouille? Říká se, že je to vzdálená obdoba našeho českého leča. Je to výborný chutný pokrm plný zeleniny, který je navíc nenáročné uvařit. Pojďme se do něj nyní pustit společně. 🧑🍳
Na přípravu potřebujete:
200 g papriky – pro barevnou pestrost pokrmu je ideální zelená či žlutá
200 g cibule
300 g lilku
400 g cukety
800 g loupaných rajčat
½ palice neoloupaného česneku
snítku čerstvých bylinek (skvělá je klasická kombinace rozmarýnu a tymiánu)
200 ml olivového oleje
sůl
pepř
Příprava:
Ze všeho nejdříve si připravíme rajčata, která omyjeme, zbavíme je semínek a pokrájíme na velké kostky. Poté si omyjeme lilky a cukety, odstraníme jejich konce. Lilek nakrájíme na větší kostky. Rozložíme je na talíř, zlehka osolíme a necháme stranou zhruba 30 minut vypotit. Cukety nakrájíme na větší kostky a necháme stranou.
Následně si omyjeme papriky, potřeme je trochou olivového oleje a vložíme do předehřátého grilu v troubě. Za stálého obracení je opékáme, dokud jim neztmavne slupka, a nezačne praskat. Vyndáme je z trouby, vložíme do mísy s ledovou vodou a opatrně z nich stáhneme slupku. Papriky podélně přepůlíme, zbavíme je semínek a dužiny. Nakrájíme je na malé kousky a necháme ležet bokem v samostatné misce.
Nyní si v hrnci (ideálně litinovém) rozehřejeme na mírném ohni zhruba 70 ml olivového oleje. Přidáme najemno nakrájenou cibuli a česnek (½ palice vcelku). Jakmile je česnek s cibulí krásně zlatavý, přidáme rajčata a bylinky. Průběžně promícháváme a vaříme zhruba 15 minut. Následně k rajčatům přidáme papriky a cukety, mírně osolíme a vaříme dalších 30 minut. Nezapomeňte pravidelně směs promíchávat.
Vypocené lilky osušíme a osmažíme na olivovém oleji. Smažíme 15 minut a občas je promícháme. Jakmile máme lilky osmažené, přidáme je do hrnce k ostatní zelenině, zlehka opepříme a promícháme. Vaříme zhruba dalších 20 minut a pravidelně mícháme. Poté vyjmeme z hrnce česnek, případně i snítku bylinek. Správně připravené ratatouille poznáme tak, že zelenina není rozvařená, a u každé z nich poznáme samostatnou chuť. Podáváme teplé s křupavou bagetkou.
Tip na závěr:
Bylinky můžete zkombinovat dle vlastní libosti, výborná je třeba i směs provensálských či italských bylinek. Představivosti se meze nekladou. ♥️
Bon appétit. 🙂