V hlavní roli rajčátka

  • Autor příspěvku
  • Čas na čtení:4 minuty čtení

Rajčátka u nás patří k nejoblíbenějším druhům zeleniny, kterou si pěstujeme ve sklenících. A není se čemu divit. Rajče je plné beta-karotenu a vitamínu C, v menší míře obsahuje i vitamín B a lykopeny. Navíc je bohatým zdrojem draslíku a chromu. Neobsahuje téměř žádný tuk, svým složením je bohaté na vlákninu a tvoří ho z více než 90% voda. Určitě máte i vy skleník plný tohoto červeného pokladu. Máte ho ale o něco více, než jste původně předpokládali? Nevadí. Poradíme vám, jak s rajčátky navíc naložit.

Jíst pravé české rajské jablíčko je jako mít nebe v puse. Jsou sladká a šťavnatá. Navíc, jak už jsme si řekli výše, obsahují spoustu vitamínů, a jejich konzumace je zdraví více než prospěšná. Ne vždy se nám ale chce stát u sporáku a vařit, především v horkých letních dnech. Připravili jsme si pro vás proto pár skvělých receptů na přípravu výborných pokrmů z rajčátek, které vám zaberou jen pár minut.

Jíst pravé české rajské jablíčko je jako mít nebe v puse.

Rajčatový salát

Na 4 porce potřebujeme:

8 větších rajčat

1 velkou cibuli

vinný ocet bílý

cukr

voda

sůl

pepř

Postup:

Cibuli si oloupeme, společně s rajčaty umyjeme, nakrájíme na drobné kousky a vložíme do misky. Zalijeme vodou tak, aby byla rajčátka krásně zaplavena, přidáme dvě polévkové lžíce octu, lžíci cukru, čajovou lžičku soli a dle chuti opepříme. Vše důkladně promícháme, a necháme vychladit. Salát podáváme zdobený snítkou čerstvé bazalky.

Rajčatová bruschetta

Na 4 porce potřebujeme:

4 rajčata

2 stroužky česneku

8 plátků toastového chleba

hrst bazalky

sůl

Postup:

Umytá rajčátka nakrájíme na malé kousky a vložíme do misky. Přidáme najemno nakrájený česnek a osolíme. Bazalku natrháme na drobné lístky, a přidáme k rajčátkům. Vše důkladně promícháme, a necháme v lednici alespoň 30 minut odpočinout. Plátky toastového chleba nasucho opečeme, a ještě teplé tousty potřeme rajčátkovou směsí.

Rajčatová bruschetta

Grilovaná rajčata s parmazánem

Na 4 porce potřebujeme:

4 velká rajčata

2 stroužky česneku

sůl

pepř

tymián

olivový olej

parmazán

Postup:

Rajčata omyjeme a rozkrájíme na půlky. Řez potřeme olivovým olejem, a řezem dolů položíme na rozpálený gril. Pečeme zhruba 2 minuty. Takto opečená rajčata vyjmeme z grilu a vložíme do alobalové či ohnivzdorné zapékací misky řeznou stranou nahoru. Česnek pokrájíme na malé kousky, utřeme, a smícháme společně se solí, pepřem, nasekaným tymiánem a lžící olivového oleje. Připravenou směsí potřeme rajčátka, posypeme nastrouhaným parmazánem, a dáme péct.

Tip: Pokud nevlastníte gril, nevadí. Rajčátka si můžete připravit i v troubě rozehřáté na 200 stupňů, pečeme 15 minut.

Možná se vám ale poštěstilo, a rajčat máte více, než dokážete momentálně sníst. Skvělý způsob, jak si rajče zachovat a uskladnit i pro chladné zimní dny, je rajčátka si usušit. Nejenom, že se sušená rajčátka dají jíst samotná s čerstvým pečivem, jsou ale vhodná i na přípravu mnoha chutných pokrmů.

Domácí sušená rajčátka

Na přípravu potřebujeme:

1 kg tvrdších rajčat

sušená bazalka

čerstvá bazalka

sušený česnek

rozmarýn

olivový olej

sůl

Postup:

Rajčata omyjeme a nakrájíme na plátky. Osolíme, ochutíme sušenou bazalkou, rozmarýnem a česnekem. Rajčátka sušíme v sušičce nebo v troubě. Tu si rozehřejeme na 120 stupňů, rajčata vložíme na plech s pečícím papírem a sušíme zhruba 4 hodiny. Usušená rajčata necháme vychladnout. Poté je vložíme ze ⅔ do sklenice, prokládáme čerstvou bazalkou, zalijeme olivovým olejem a dobře uzavřeme. Před podáváním necháme odpočinout alespoň několik dnů.

Domácí sušená rajčátka

A pokud i tak máte rajčátek až nad hlavu, prostě je darujte. Rodině, kamarádům a známým. Vždyť co více může jeden druhému dát, než porci zdraví? 🙂