Vynikající salátové zálivky

  • Autor příspěvku
  • Čas na čtení:4 minuty čtení

Každý z nás přece ví, že saláty je nejlepší jíst pěkně čerstvé. A ačkoli je teprve konec února, mnohým z nás se v pěstování ve sklenících či v hydroponických košíčcích velmi daří, a už teď můžeme čerstvé salátky sklízet

Saláty jsou velmi bohaté na vitamíny, které jsou tělu v tomto proměnlivém období tolik potřebné. Jak už bylo zmíněno, nejlepší je jíst saláty čerstvé. Můžete jejich chuť ale něčím obohatit, zvýraznit a zpestřit.  Zkuste třeba jednu z našich zálivek. 🙂 A pojďme začít hned tou nejznámější z nich

Vinaigrette 

Tato zálivka patří mezi špičku každého kuchařského mistra. Jedná se o klasickou francouzskou zálivku, která se skládá z kyselé a olejové složky, vždy v poměru 1:3

Na přípravu potřebujete: 

100 ml extra panenského olivového oleje 

30 ml citrónové šťávy (nebo bílého vinného octa) 

sůl 

pepř 

Příprava: 

Do skleněné misky nalijte nejdříve citrónovou šťávu (případně bílý vinný ocet) a postupně metličkou vmíchávejte extra panenský olivový olej, dokud vám nevznikne jemná emulze. Poté dochuďte špetkou soli a pepře. 

Zálivku Vinaigrette můžete vyzkoušet i v různých obměnách. Doporučujeme třeba s bylinkami, kdy stačí do zálivky přisypat nadrobno nasekané bylinky. Výborná je i s tekutým medem – do kyselé složky nejprve vmíchejte med, poté přidejte za stálého šlehání metličkou olej.

Čerstvého salátu docílíte tím, že do něj přidáte zálivku až těsně před jeho konzumací. 🙂

Citrónová zálivka 

Na přípravu potřebujete: 

1 lžíci citrónové šťávy 

2 lžíce oleje 

3 lžíce vody 

1 lžíci cukru krystal 

1 lžíci octa 

sůl 

Příprava: 

Nejdříve nechte ve vodě rozpustit cukr a špetku soli. Následně přimíchejte ostatní ingredience a důkladně promíchejte, dokud nebude zálivka krásně jemná.

Citrón uchovává přirozenou barvu ovoce a zeleniny. 🙂

Medová zálivka 

Na přípravu potřebujete: 

6 lžic tekutého medu 

2 lžíce balsamikového octa 

olivový olej 

Příprava: 

Ve skleněné míse si metličkou jemně rozšlehejte med s balsamikovým octem, dokud se vám ingredience krásně nespojí dohromady. Sametově jemnou směs následně zakápněte olivovým olejem a jemně promíchejte.

Spojení sladkého medu a nakyslého balsamikového octa vás příjemně překvapí. 🙂

Medovo-hořčicová zálivka 

Na přípravu potřebujete: 

1 lžíci tekutého medu 

3 lžíce dijonské hořčice 

4 lžíce jablečného octa 

6 lžic olivového oleje 

sůl 

pepř 

Příprava: 

Med, dijonskou hořčici, jablečný ocet a olivový olej důkladně prošlehejte do jemné “kašičky”. Podle chuti přidejte špetku soli a pepře. 

 

Jogurtová zálivka 

Na přípravu potřebujete: 

150 ml bílého jogurtu 

citrónovou šťávu 

1 lžičku hnědého cukru 

sůl 

Příprava: 

Nejdříve si vymačkejte z půlky citrónu čerstvou citrónovou šťávu. Přidejte bílý jogurt, hnědý cukr a špetku soli. Vše důkladně promíchejte a nechte odpočinout v lednici. Do zálivky je v případě chuti možné zamíchat i nastrouhaný sýr, doporučujeme ten s modrou plísní.

Bon appétit. 🙂

Tip na závěr: 

Velmi důležité je přimíchat zálivku do salátu až těsně před jeho podáváním. Kyselá složka by mohla listy salátu “uvařit”, a ty by následně zvadly.