Léto je v plném proudu a poslední týdny nám opravdu ukazuje svoji sílu. Sluníčko nás svými paprsky prohřívá denně, louky jsou posety pestrobarevnými květy a zahrádky plné úrody. Možná i vy máte na své zahradě maliny, které si už svojí jasně zářivou růžovou barvou říkají o sklizeň. Maliny jsou výborné sami o sobě, stejně tak jako jsou skvělé podávané s cheesecakem.
Maliny jsou typickým znakem léta. Právě teď probíhá první etapa sklizně doma vypěstovaných malin, ta druhá nás čeká koncem září. Ať si říká kdo chce, co chce, maliny prostě chutnají jako léto. Navíc jsou velmi bohaté na vitamíny A, C, P a vitamínů skupiny B. Co se týká minerálních látek, za zmíňku tu rozhodně stojí vápník a zinek.
Svým složením maliny blahodárně působí na kožní onemocnění a na poruchy zraku. Jsou výborné pro srážení horečky u malých dětí. Navíc, i když jsou velmi sladké, obsahují opravdu velmi málo kalorií, a báječně se tak hodí zařadit do jídelníčku během hubnutí.
Teď, když víme, jak jsou maliny prospěšné pro naše zdraví, pojďme si z nich společně upéct malinový cheesecake. 🙂
Na přípravu potřebujeme:
500 g krémového sýru (ricotta, mascarpone)
300 g zakysané smetany
200 g máslových sušenek
150 g malin
80 g třtinového cukru
50 g másla
4 ks vajec
Příprava:
Nejdříve ze všeho si rozdrtíme sušenky a spojíme je s rozpuštěným máslem. Vymažeme formu, do které připravenou směs pěkně rozprostřeme a pořádně upěchujeme. Pečeme zhruba 15 minut na 180 °C.
Než se nám korpus upeče, ušleháme vejce s cukrem a smícháme krémový sýr se zakysanou smetanou. Následně si vše smícháme dohromady a vytvoříme hladkou směs.
Jakmile je korpus upečený, necháme ho chvíli vychladnout. Poté na něj navrstvíme náplň. Dáme zpět do trouby a pečeme zhruba 50 minut na 160 °C.
Upečený cheesecake dozdobíme čerstvými malinami.
Tip na závěr:
Umyté maliny můžete přidat už do samotné náplně, a upečený malinový cheesecake posypat hoblinkami bílé čokolády.
Bon appétit. 🙂