Jsme moc rádi, když vidíme, jak se našim zákazníkům v Chytrých sklenících daří. Každá zpráva o tom, jak jsou spokojení nás o to víc nakopne být lepší a pracovat usilovněji. A ještě více si vážíme toho, že se s námi naši zákazníci rádi podělí o své zkušenosti veřejně. Moc děkujeme panu Jiřímu Horváthovi za milý rozhovor o tom, co mu Chytrý skleník přinesl.
1. Představte se nám.
Jmenuji se Jiří Horváth a bydlím v rodinném domě na Liberecku se dvěma dcerami ve střídavé péči. Po rozvodu jsem řešil, co se skleníkem, mám náročné zaměstnání a cestuji dlouhodobě takřka po celém světě. Chvíli jsem řešil o dovolených výpomoc od mých super sousedů, ale když jsem pak byl pryč každý druhý týden, nedalo se to.
2. Odkud jste se o nás dozvěděl?
Pokud si dobře vzpomínám, byl to nějaký článek, co jsem četl v letadle. Představení úspěšného studentského projektu, tak něco. To mě opravdu zaujalo, tak jsem začal zkoumat.
3. Jak dlouho Chytrý skleník používáte?
Skleník používám třetí sezónu. A ty první dvě byly veleúspěšné.
4. Jak pro Vás byla náročná instalace? Kolik času Vám zabrala?
Instalace je tak na dvě hodinky, nic zásadně složitého, spíš mechanická práce. Samotné zprovoznění automatizace je opravdu jednoduché a dobře popsané v manuálu.
5. Co ve skleníku pěstujete?
Ve skleníku pěstujeme jako základ několik druhů rajčat, okurky nakladačky, salátovky i hadovky, klasické papriky, beraní nebo kozí rohy i chilli papričky. K tomu přidáme na jaře jahody, saláty, pár ředkviček a podobně. Hlavně to nepřehnat… 😉
6. Jak nakládáte se zeleninou vypěstovanou v Chytrém skleníku?
Zeleninu sníme, něco vezmu do práce, když je úroda! S péčí o skleník nám nadále pomáhají i naši milí sousedé, ale teď už ne zaléváním, ale sklizní a konzumací. To by byla přeci škoda něco tak skvělého nechat přezrát nebo snad dokonce zkazit!!!
7. Splnil Chytrý skleník vaše očekávání?
Dokonce bych řekl, že i překonal. Je to super. Máme malý skleník (4x3m), ale co se tam teď vypěstuje, a jak dlouhou máme sezónu, to je prostě super. A to, že můžu v klidu pracovně odcestovat nebo jet na dovolenou a vrátit se ke špičkové úrodě je úžasné.
8. Co spatřujete jako největší výhody chytrého pěstování?
S technikou a automatizací prostě dosáhnete výrazně lepších výsledků. Bez chytrého pěstování byla sklizeň sotva poloviční, neustálé problémy s plísněmi, uhnívání rostlin v důsledku přelití nebo naopak omdlévání z teplotních šoků. Tady se prostě o takové věci nestaráte. Vyladíte si parametry a pak jen zíráte. I moje maminka, velice zkušená zahradnice, co má s taťkou 2 skleníky, byla v němém úžasu, co je všechno možné na tak malé ploše. A byla nadšená, však sazenice máme od ní!
9. Zkoušel jste dosáhnout celoročního pěstování? S jakými výsledky?
To jsem nezkoušel, to bych musel skleník výrazně vylepšit, prodloužená sezona mi zatím postačuje. A tady na severu máme zimu jako fakt zimu…
10. Dohlížel jste do skleníku vzdáleně? Například z dovolené?
Tak nejen z dovolené, ale i během dne. Není týdne, kdy bych to alespoň jednou nezkontroloval. Ale já jsem digitální nadšenec, krom skleníku máme i chytrou domácnost, fotovoltaiku a celkově se snažíme o udržitelnou domácnost v tom nejlepším slova smyslu. Moderní technologie dokážou výrazně pomoci.
11. Je něco, co u chytré výbavy postrádáte?
V podstatě ani ne. Po nepříjemnostech s čidly, kdy jsem je špatně umístil a vlivem vody došlo ke korozi, doporučím všem majitelům čidla zabezpečit dobře před vodou. Po poradě s panem Bažoutem ze Sensorie jsme čidla vyměnili, znásobili a hlavně pečlivě zabezpečili proti stříkající vodě, vše teď funguje k naprosté spokojenosti.
Měření teploty a vlhkosti vzduchu se pro letošní sezónu dočkalo nemalému vylepšení. Nové senzory mají širší rozsah měření, jsou přesnější, a k tomu ještě odolnější vůči náročnému prostředí skleníku. Pro venkovní i vnitřní měření lze nově zapojit o jeden senzor navíc, což se hodí u větších skleníků nebo pro zvýšení spolehlivosti. Tuto novinku může po vzdálené aktualizaci vyžít kdokoliv ze stávajících zákazníků, podobně jako to udělal pan Horváth.
12. Doporučil byste naše zařízení svým známým?
Naprosto. Já jsem velice spokojený a děti, návštěvy, kolegyně a kolegové a sousedé taky! Prostě po domácí zelenině se vždycky jen zapráší! Ta chuť a čerstvost je nepřekonatelná.