Nový rok, nové začátky, příležitosti, nápady a realizace. Ani u nás to není jiné. Před nedávnem jsme vás zasvětili do našeho zbrusu nového projektu Komunitní skleník. Možná si ale nedovedete tak zcela úplně představit propojení pěstování s chytrými technologiemi a už vůbec ne jejich výhody. Dali jsme hlavy dohromady, hledali informace, počítali a zabrousili do minulosti chytrého pěstování, a přinášíme vám ověřená fakta, proč pěstovat chytře. Zamysleli jsme se i nad dopadem provozu Komunitního skleníku na životní prostředí.
Každého pěstitele asi nejvíce zajímá, kolik zeleniny si za rok v Chytrém skleníku vypěstuje. Nejdříve si ale pojďme říci, že průměrný obyvatel České republiky zkonzumuje za 1 rok zhruba 80 kg zeleniny. Když vezmeme v potaz cenu zeleniny, pohybuje se to bez speciální akce okolo 80 Kč/kg. Průměrně tedy každý z nás zaplatí za zeleninu něco kolem 6 400 Kč za rok. Nutno ale podotknout, že se jedná o zeleninu nižší cenové kategorie a pokulhávající kvality. Tato zelenina je k nám dovážena ze zahraničí, pro její vypěstovaní je používána chemie a její produkce uvolňuje spoustu skleníkových plynů.

Přitom se roční výnosnost u populárních odrůd rajčat a okurek pohybuje okolo 10 kg na rostlinu, přičemž na 1 m2 lze obvykle umístit 3-4 rostliny. Zkušenému pěstiteli by tedy pro vlastní obživu mělo stačit zhruba 2 m2 plochy záhonu.
Pro snažší představu si pojďme ukázat, v jakém množství se dá ideálně v Komunitním skleníku s chytrou výbavu pěstovat. Každý člověk si pro svoji osobní spotřebu vypěstuje měsíčně 5 kg čerstvé domácí plodové zeleniny. Při plném využití hydroponických košíčků si pak navíc odnese ještě až 25 rostlinek salátů či ředkviček měsíčně. A samozřejmě bylinky na vaření k tomu. Velice snadno se tedy na zelenině ze supermarketu stane nezávislým a díky chytré technologii ho to bude stát minimální úsilí.

Chytrý skleník a jeho příznivý vliv na enviromentální prostředí
Celková produkce potravin, do níž je zahrnuto nejen zemědělství, využívání půdy a její přeměna, ale i doprava, zpracování, skladování, balení, prodej, spotřeba a ztráty, přispívá ke globálním emisím skleníkových plynů až 37 %. Ochrana životního prostředí je pro nás velmi důležitá a snažíme se co nejvíce eliminovat škodlivý dopad na přírodu.
Dopad emisí na přírodu a životní prostředí je téma skloňované ve všech pádech. Dovoz zeleniny z okolních států (k nám nejvíce ze Španělska) je obrovskou zátěží pro přírodu. Pěstováním si domácí čerstvé zeleniny v našich sklenících docílíme snížení emisí CO2 až o 80 %. Další významnou porci emisí potom šetříme recyklací místního bioodpadu, který měníme na úrodné hnojivo.
Šetřit vodou je třeba více než kdy jindy. Zachytáváním dešťové vody v Komunitním skleníku s chytrou výbavou šetříme přibližně 85 % spotřeby vody a zlepšujeme tím její koloběh v krajině.
Používání jednorázových plastových obalů na převoz zeleniny z obchodu do domácnosti je velmi zatěžující aspekt pro přírodu. Běžná rodina spotřebuje za rok přibližně 500 kusů plastových sáčků na převoz. Pěstováním v Komunitním skleníku jen několik kroků od domova se tomu může vyhnout.
Komunitní skleník je zdrojem čerstvé domácí zeleniny a relaxu nejen mezi panelovými domy. Naší vizí při výstavbě Komunitních skleníků s chytrou technologií je vnést o něco více zdraví a zeleně do měst. Díky výstavbě Komunitních skleníků ochlazujeme sluncem rozpálená města a omezujeme provoz zásobovacích vozidel na přetížených silnicích.
Pěstováním si domácí čerstvé zeleniny chceme podpořit i využití lokálních zdrojů a vztah lidí z měst k přírodě. Náš pilotní Komunitní skleník v Brně bude již brzy otevřen, staňte se i vy součástí nově vznikající komunity. 🙂

Těšíme se na vás a na naše společné zážitky z pěstování. 🙂