Komunitní skleník – Proč pěstovat chytře?

  • Autor příspěvku
  • Čas na čtení:4 minuty čtení

Nový rok, nové začátky, příležitosti, nápady a realizace. Ani u nás to není jiné. Před nedávnem jsme vás zasvětili do našeho zbrusu nového projektu Komunitní skleník. Možná si ale nedovedete tak zcela úplně představit propojení pěstování s chytrými technologiemi a už vůbec ne jejich výhody. Dali jsme hlavy dohromady, hledali informace, počítali a zabrousili do minulosti chytrého pěstování, a přinášíme vám ověřená fakta, proč pěstovat chytře. Zamysleli jsme se i nad dopadem provozu Komunitního skleníku na životní prostředí.

Každého pěstitele asi nejvíce zajímá, kolik zeleniny si za rok v Chytrém skleníku vypěstuje. Nejdříve si ale pojďme říci, že průměrný obyvatel České republiky zkonzumuje za 1 rok zhruba 80 kg zeleniny. Když vezmeme v potaz cenu zeleniny, pohybujeme se bez speciální akce okolo 80 Kč/kg. Průměrně tedy každý z nás zaplatí za zeleninu něco kolem 6 400 Kč za rok. Nutno ale podotknout, že se jedná o zeleninu nižší cenové kategorie a pokulhávající kvality. Tato zelenina je k nám dovážena ze zahraničí, pro její vypěstovaní je používána chemie a její produkce uvolňuje spoustu skleníkových plynů. 

Průměrný obyvatel České republiky zkonzumuje zhruba 80 kg zeleniny za 1 rok. 🙂

Nyní si pojďme pro porovnání ukázat, v jakém množství lze ideálně pěstovat v Komunitním skleníku s chytrou výbavou. Nájemce si zde pro svoji osobní spotřebu může vypěstovat každý rok přibližně 50 kg čerstvé domácí plodové zeleniny. Při plném využití hydroponických košíčků si pak navíc odnese ještě až 20 rostlinek salátů či ředkviček měsíčně. A samozřejmě bylinky na vaření k tomu. Velice snadno se tedy na zelenině ze supermarketu stane nezávislým,  díky chytré technologii ho to bude stát minimální úsilí a nezaplatí ani o korunu více.

Hydroponické košíčky jsou součástí Komunitního skleníku a skvěle se v nich pěstuje např. salát, ředkvičky nebo bylinky. 🙂

Chytrý skleník a jeho příznivý vliv na environmentální prostředí

Ochrana životního prostředí je pro nás velmi důležitá a snažíme se co nejvíce eliminovat škodlivý dopad zemědělství na přírodu. Dovoz zeleniny z okolních států (k nám nejvíce ze Španělska) je pro ni obrovskou zátěží. Pěstováním si domácí čerstvé zeleniny v našich sklenících docílíme snížení emisí CO2 až o 80 % v porovnání s dovozem. Další významnou porci emisí potom šetříme recyklací místního bioodpadu, který měníme na úrodné hnojivo, čímž jsme schopni dosáhnout i uhlíkově neutrální produkce.

Šetřit vodou je třeba více než kdy jindy. Zachytáváním dešťové vody ze střechy v Komunitním skleníku s chytrou výbavou šetříme přibližně 85 % spotřeby vody a zlepšujeme tím její koloběh v krajině. Používání jednorázových plastových obalů na převoz zeleniny z obchodu do domácnosti je rovněž velmi zatěžující aspekt pro přírodu. Běžná rodina spotřebuje  za rok přibližně 500 kusů plastových sáčků na převoz. Pěstováním v Komunitním skleníku jen několik kroků od domova se tomu může vyhnout.

Komunitní skleník je zdrojem čerstvé domácí zeleniny a relaxu nejen mezi panelovými domy. Naší vizí při výstavbě Komunitních skleníků s chytrou technologií je vnést o něco více zdraví a zeleně do měst. Náš pilotní Komunitní skleník v Brně bude již brzy otevřen, staňte se i vy součástí nově vznikající komunity.