Mnozí z nás milují toto roční období. Sluníčko ještě stále krásně svítí, ale ne tak spalujícím žárem. Svými paprsky barví nejenom listy, ale i ovoce do nádherných barev. Babí léto je tady. A právě teď je ta nejvhodnější doba na sběr borůvek a ostružin. Že vám letos keříky nadělily opravdu bohatou úrodu těchto modro-fialových kuliček? Tak si pojďte společně s námi z nich něco uvařit. Něco zdravého a sladkého. 🙂
Než se ale pustíme do vaření, pojďme si o borůvkách a ostružinách říci něco více. Začněme třeba borůvkami. Borůvky jsou velmi botahé na vitamín C, takže jejich konzumací v tomto období podpoříte svoji imunitu před blížícím se sychravých obdobím. Dále nesou velký obsah vitamínu A, který je tak potřebý pro zdravý zrak. Mají vysoký obsah antioxidačních látek a železa. Jsou výborné při střevních potížích, fungují jako dezinfekce pro lidské tělo. A jako takový bonus je jejich podpora nervové soustavy, takže s nadsázku můžeme říci, že čím více borůvek sníte, tím klidněji se budete cítit. 🙂
Ostružiny jsou velmi bohaté na širokou škálu vitamínů skupiny B a obsahují i velké množství vitamínu C. Jejich značné složení je obohacené o karoteny a z minerálních látek stojí určitě za zmínku například draslík, vápník, hořčík nebo třeba železo. Ostružiny jako takové jsou výborné na infekce, skvěle působí třeba při zánětu dutin či chřipky. Zároveň nám pomohou i s posílením imunity.
Teď, když víme, jaké blahodárné účinky borůvky a ostružiny mají pro naše tělo, můžeme se pustit do pečení. A dnes to budou výborné tvarohové lívance s borůvkami a ostružinami.
Na přípravu potřebujete:
250 g měkkého tvarohu ve vaničce
1 hrnek hladké mouky
1-2 dcl mléka (záleží na hustotě tvarohu)
2 vejce
200 g borůvek
200 g ostružin
1 vanilkový cukr
1 lžíci cukru
1 čajovou lžičku citrónové kůry
špetku soli
Příprava:
Nejprve si do mísy připravíme tvaroh, vejce a mléko, a vše do hladka rozmícháme. Můžeme buď ručně, lze ale použít u ruční elektrický šlehač. Nyní do vyšlehané hmoty přidáme vanilkový cukr, špetku soli, lžíci cukru, čajovou lžičku citrónové kúry, a za stálého míchání vmísíme mouku. Na oleji vymazané pánvičce začneme péct lívanečky (jedna polévková lžíce těsta je zhruba jeden lívaneček). Hotové lívanečky potřeme bílým jogurtem a ozdobíme čerstvými omytými borůvkami a ostružinami.
Tip na závěr:
Lívanečky je možné potřít i oblíbenou marmeládou, pro milovníky čokolády lze potřít i čokoládovou pomazánkou. 🙂
Bon appétit. 🙂