S příchodem jara a přibývajícími slunečními paprsky máme i my čím dál větší chuť na lehčí a zdravá jídla. Mnozí z nás mají už teď ve svých sklenících nebo hydroponických košíčcích úrodu čerstvých ředkviček. Ty jsou výborné samy o sobě, stačí opláchnout vodou a zdravá svačinka je na světě. Nebo s námi pojďte vyzkoušet svěží ředkvičkovou pomazánku.
Než se pustíme do samotného kuchtění, řekněme si ještě pár informací o ředkvičkách – malých kuličkách plné vitamínů. Obsahují velké množství vitamínu C, v menším množství je v nich pak zastoupen draslík, vápník, hořčík, zinek, niacin, mangan, sodík, vitamíny skupiny B a nebo třeba vitamín K. Ačkoli jsou ředkvičky zdravé, nepatří mězi nejoblíbenější druhy zeleniny. Je to způsobeno zejména jejich štiplavou chutí, za kterou stojí hořčičné oleje. Taková ředkvička je přitom úžasná i svými antimikrobiálními účinky.
Na přípravu potřebujete:
150 g ředkviček
100 g lučiny
50 g měkkého tvarohu
kávovou lžičku citrónové šťávy
kávovou lžičku nastrouhané citrónové kůry
provensálské koření
sůl
Příprava:
Ze všeho nejdříve ředkvičky důkladně opláchněte. Následně je najemno nastrouhejte do skleněné misky a přebytečnou šťávu slijte. Přidejte lučinu, měkký tvaroh, citrónovou šťávu a kúru. Vše důkladně promíchejte. Zlehka osolte a přidejte špetku provensálského koření. Před podáváním nechte alespoň půl hodiny odstát v chladu, ať se veškeré suroviny krásně spojí.
Tip na závěr:
Provensálské koření můžete nahradit i čerstvou pažitkou. Pomazánka nejlépe chutná na tmavé bagetce.
Bon appétit. 🙂