Svěží ředkvičková pomazánka

  • Autor příspěvku
  • Čas na čtení:2 minuty čtení

S příchodem jara a přibývajícími slunečními paprsky máme i my čím dál větší chuť na lehčí a zdravá jídla. Mnozí z nás mají už teď ve svých sklenících nebo hydroponických košíčcích úrodu čerstvých ředkviček. Ty jsou výborné samy o sobě, stačí opláchnout vodou a zdravá svačinka je na světě. Nebo s námi pojďte vyzkoušet svěží ředkvičkovou pomazánku.

Pojďte si s námi ukuchtit svěží ředkvičkovou pomazánku. 🙂

Než se pustíme do samotného kuchtění, řekněme si ještě pár informací o ředkvičkách – malých kuličkách plné vitamínů. Obsahují velké množství vitamínu C, v menším množství je v nich pak zastoupen draslík, vápník, hořčík, zinek, niacin, mangan, sodík, vitamíny skupiny B a nebo třeba vitamín K. Ačkoli jsou ředkvičky zdravé, nepatří mězi nejoblíbenější druhy zeleniny. Je to způsobeno zejména jejich štiplavou chutí, za kterou stojí hořčičné oleje. Taková ředkvička je přitom úžasná i svými antimikrobiálními účinky.

Ředkvičky jsou malé kuličky plné vitamínů. 🙂

Na přípravu potřebujete: 

150 g ředkviček 

100 g lučiny 

50 g měkkého tvarohu 

kávovou lžičku citrónové šťávy 

kávovou lžičku nastrouhané citrónové kůry 

provensálské koření 

sůl 

Příprava: 

Ze všeho nejdříve ředkvičky důkladně opláchněte. Následně je najemno nastrouhejte do skleněné misky a přebytečnou šťávu slijte. Přidejte lučinu, měkký tvaroh, citrónovou šťávu a kúru. Vše důkladně promíchejte. Zlehka osolte a přidejte špetku provensálského koření. Před podáváním nechte alespoň půl hodiny odstát v chladu, ať se veškeré suroviny krásně spojí

Tip na závěr: 

Provensálské koření můžete nahradit i čerstvou pažitkou. Pomazánka nejlépe chutná na tmavé bagetce

Bon appétit. 🙂