Proč začít pěstovat lilek i ve svém skleníku

  • Autor příspěvku
  • Čas na čtení:7 minuty čtení

Podzim s sebou nese krásně zbarvené louky, příjemné ochlazení, kdy sluneční paprsky pomalu slábnou, a především bohatou sklizeň. Úroda krásně dozrává a my se radujeme ze zásob, které jsme si vypěstovali na následující chladné měsíce. Mimo jiné je teď vhodná doba i pro sklizeň lilku. Možná nepatříte mezi ty, kteří ho mají ve svých sklenících a na zahrádkách, pojďme si tedy představit jeho výhody, proč byste ho i vy měli příští rok zařadit mezi své must-have rostliny.

Lilek by měl být rozhodně vaší must-have rostlinou ve skleníku. 🍆

Lilek (Solanum melongena), známý také jako baklažán, je plodová zelenina pocházející z jižní Asie, která patří do čeledi lilkovitých (Solanaceae). Plody lilku jsou podlouhlé nebo kulaté, nejčastěji fialové barvy, ale existují i odrůdy s bílými, zelenými nebo žlutými plody. Lilek je bohatý na vlákninu, vitamíny B a C, draslík, fosfor a hořčík

Charakteristika pěstování lilku 

Teplota: Lilek je teplomilná rostlina, která dobře prospívá při teplotách okolo 25-30 °C. Citlivý je na chladné počasí a mráz. 

Půda: Vyžaduje úrodnou, dobře propustnou půdu s dostatkem organických látek a mírně kyselým pH (6-6,5). 

Zalévání: Lilek potřebuje pravidelnou zálivku, ale nemá rád přemokřenou půdu. Udržování mírné vlhkosti je klíčové. 

Sklizeň: Plody sklízíme, když jsou dostatečně velké, lesklé a pevné. Přezrálé lilky mohou zhořknout.

Lilek sklízíme tehdy, jakmile jsou jeho plody velké, lesklé a pevné. 💜

Pěstování lilku ve skleníku 

Teplo a světlo 

Pěstování lilku ve skleníku je ideální způsob, jak zajistit této teplomilné rostlině stabilní podmínky, které by venku mohly být náročnější na dosažení, zejména v chladnějším klimatu. Skleníkové prostředí umožňuje kontrolu nad teplotou, vlhkostí a zavlažováním, což je pro lilek velmi důležité. Mezi klíčové aspekty pěstování lilku ve skleníku patří: 

Teplotní nároky: Lilek potřebuje teplo, aby správně rostl a plodil. Ideální denní teplota ve skleníku by se měla pohybovat mezi 25-30 °C, přičemž noční teplota by neměla klesat pod 18 °C. Skleníkové prostředí zajišťuje optimální teploty i v chladnějším ročním období. Tento efekt je podpořen nejen kvalitním zateplením, ale také instalací výměníku, který ukládá teplo slunečních paprsků a vyrovnává tím rozdíly mezi dnem a nocí. 

Světlo: Lilek je světlomilná rostlina, proto potřebuje dostatek slunečního svitu. Pokud pěstujete lilek v zimě nebo na jaře, kdy je méně přirozeného světla, doporučuje se doplnit umělé osvětlení. Použití pěstebního světla ve skleníku je pro lilek velice prospěšné. 

Půda a výživa 

Půda: Ve skleníku je důležité zajistit dobrou propustnost půdy, aby nedocházelo k přemokření. Lilek preferuje lehkou, dobře propustnou půdu bohatou na organické látky. Směs kompostu a zahradní zeminy s pH kolem 6-6,5 je ideální. 

Výživa: Lilek je náročný na živiny, zejména na dusík, fosfor a draslík. Doporučuje se používat organická hnojiva (například kompost nebo hnůj) nebo hnojiva specifická pro plodovou zeleninu. V době tvorby plodů by mělo být zvýšeno hnojení draslíkem pro podporu růstu a kvality plodů.

Pro lilek je typická jeho fialová barva. 🟣

Zalévání a vlhkost 

Zavlažování: Lilek potřebuje pravidelnou a rovnoměrnou zálivku, ale nesnáší přemokření. Doporučuje se zalévat tak, aby byla půda stále mírně vlhká, ale ne přemokřená. Kapková závlaha je pro lilek velmi vhodná. 

Vlhkost vzduchu: Skleníkové prostředí může být náchylné k vysoké vlhkosti, která může vést k rozvoji plísní. Větrání skleníku je proto klíčové. Doporučuje se udržovat vlhkost vzduchu kolem 50-60 %. 

Podpěry a údržba 

Podpěry: Lilek může dorůst do značné výšky a jeho plody mohou být těžké, takže rostliny budou potřebovat podpěry, aby se zabránilo lámání stonků. 

Prořezávání: Je vhodné pravidelně prořezávat boční výhony, aby se rostlina více soustředila na tvorbu plodů a nedocházelo k přehoustnutí. 

Opylování 

Opylování: Ve skleníku může být omezený přístup hmyzu, takže je někdy nutné pomoci opylování ručně (můžete lehce zatřást květy nebo použít štěteček) nebo zavést do skleníku opylovače, jako jsou čmeláci. Opylování lze podpořit i instalací ventilátoru, který skleník rovněž chrání před přehříváním. 

Škůdci a choroby 

Škůdci: I ve skleníku může být lilek napaden škůdci, jako jsou mšice, molice nebo svilušky. Pravidelná kontrola rostlin a preventivní opatření (jako jsou přírodní insekticidy nebo biologická ochrana) jsou důležité. 

Choroby: Vysoká vlhkost může podporovat vznik plísní a jiných houbových chorob. Je důležité udržovat optimální vlhkost a pravidelně větrat

Pěstování lilku ve skleníku umožňuje mít zdravé a velké plody i v chladnějších podmínkách. Ve srovnání s venkovním pěstováním má skleník tu výhodu, že lze snadno regulovat klíčové podmínky

Lilek je skvělý pro různé druhy kuchyňského zpracování – pečení, smažení nebo grilování, a je součástí mnoha středomořských a orientálních pokrmů. Už jste vyzkoušeli výbornou pomazánku z pečeného lilku?

Lilek je velice bohatý na vitamíny a minerály, určitě stojí za to zařadit ho do svého jídelníčku. I do jídelníčku celé rodiny. 👨‍👩‍👧‍👦

Pomazánka z pečeného lilku 

Na přípravu potřebujeme: 

2 velké lilky 

1 stroužek česneku 

250 ml tučné zakysané smetany 

4 lžíce olivového oleje 

2 lžíce citronové šťávy 

sůl 

pepř 

Postup: 

Lilky omyjeme, usušíme, a na několika místech propíchneme. Vložíme na plech vystlaný pečicím papírem a dáme je péct do vyhřáté trouby na 200 °C. Pečení lilku může zabrat i 30-45 minut, záleží na jejich velikosti. Pečeme, dokud nebudou úplně měkké. 

Jakmile lilek změkne, rozkrojíme je podélně na polovinu, a ještě horké je za pomocí lžíce vydlabeme. Slupku, stopku a trsy se semínky zahodíme. 

Lilky vložíme do misky a rozmačkáme je. Přidáme zakysanou smetanu, utřený stroužek česneku, olivový olej a citronovou šťávu. Vše důkladně promícháme. Přidáme špetku pepře a soli, opět promícháme a před podáváním necháme vychladnout. 

Tip na závěr: 

K pomazánce z pečeného lilku se báječné hodí salát. Můžete ho podávat s jednou z našich vyzkoušených zálivek

Bon appétit. 💜