Budapešťská pomazánka z tvarohu

  • Autor příspěvku
  • Čas na čtení:3 minuty čtení

Podzim nám už ukazuje svoji sílu v plné parádě, avšak v Chytrém skleníku sezóna ještě rozhodně nekončí. Ba naopak, je v plném proudu. Je úžasné si jít i během chladných podzimních dnů, kdy jsou již ráno první mrazíky, do skleníku pro čerstvou domácí zeleninu. Natrhali jsme si rajčátka a papriky a společně si z nich uděláme výbornou budapešťskou pomazánku z tvarohu, která potěší celou rodinu u společné večeře. 🙂

Je báječné sklízet čerstvou domácí zeleninu i během ranních mrazíků. 🥶

Na přípravu potřebujete: 

250 g tučného tvarohu ve vaničce 

1 kostku taveného sýru 

1 rajče 

1 menší červenou papriku 

1 malou cibuli 

mletou sladkou červenou papriku (dle potřeby) 

provensálské koření (dle potřeby) 

špetku soli 

špetku mletého pepře

Pokud k vám je úroda stejně tak štědrá, jako k nám, stačí do pomazánky pouze půlka papriky. 🌶️

Příprava: 

Do skleněné misky si vyklopíme tvaroh, přidáme k němu tavený sýr, zasypeme sladkou červenou paprikou, přidáme zhruba 1 čajovou lžičku provensálského koření, pepř a sůl. Vše důkladně promícháme a hlídáme si, aby měla pomazánka krásně oranžovou barvu. Čím více mleté červené papriky přidáme, tím výraznější bude nejen barva pomazánka, ale i její chuť. Proto začněme s menším množstvím a přidávejme podle chuti. Jakmile jsme s chutí a barvou spokojeni, necháme na chvíli připravenou směs odležet. Mezitím si oloupeme cibuli, pod tekoucí vodou omyjeme zeleninu a vše nakrájíme na malé kostičky, které přidáme ke směsi. Vše opět důkladně promícháme. Dle chuti můžeme ještě případně přidat sůl, pepř či provensálské koření. Jakmile jsme spokojení, necháme pomazánku rozležet v lednici.

Do pomazánky můžete přidat odrůdu rajčátek i paprik dle své chuti. 🌶️

Tip na závěr: 

Pokud máte rádi italské jídlo, zkuste vyměnit provensálské koření v pomazánce za italskou směs bylinek a přidat 2 polévkové lžíce najemno nastrouhaného parmazánu. 🥰 

Bon appétit. ❤️