Konečně je tu opět toto nádherné období, kdy nás ráno probouzí sluneční paprsky, vše krásně kvete a co víc, dozrávají jahody. Možná že stejně tak jako já milujete čerstvě natrhané jahůdky. Je to chuť, které se jen tak nic nevyrovná. A ta vůně. Víte ale, jak moc jsou jahody i zdravé?
Jsou nesmírně bohaté na vitamín C. Obsahují ho až 62 mg/100 g. Třeba vás překvapí, že obsahují více vitamínu C než citrusové plody. Právě díky vitamínu C jahody zabraňují degenerativním procesům, stárnutí a vzniku mnoha různých onemocnění. Jejich konzumací se chráníme i před tvorbou volných radikálů. Jahody jsou dále bohaté na vitamín B, E a A. Právě vitamín A je velmi důležitý pro lidské tělo, podporuje normální funkci zraku, příznivě může ovlivnit třeba správně vidění za šera nebo správné vidění barev. Je i velmi důležitý pro ochranu naší pokožky, což se teď se začínajícím létem opravdu hodí. Mezi důležité minerály obsažené v jahůdkách patří zinek, hořčík, vápník, železo a draslík. Jako bonus je i fakt, že jahody obsahují minimum kalorií (pouze 32 kcal/100 g), jsou totiž z 90 % tvořeny vodou.
Jahody jsou výborné čerstvé, zrovna utržené ze záhonku nebo hydroponického košíčku. Stejně tak lahodné ale jsou i v koláčích. Pojďme si spolu nyní jeden nadýchaný koláč s jahodami upéct.
Na přípravu potřebujete:
Těsto:
200 g hladké mouky
150 g másla
50 g cukru moučka
1 balíček vanilkového cukru
1 vejce
sůl (špetka)
Drobenka:
3 lžíce hrubé mouky
3 lžíce másla
1 lžíce cukru moučka
Náplň:
500 g jahod
Postup:
Veškeré ingredience na těsto si připravte do jedné mísy a vypracujte hladké těsto, které nechte následně zhruba 30 minut v chladu rozležet. Mezitím omyté jahody nakrájejte na menší kousky dle libosti. V samostatném talíři si připravte drobenku – prsty rozžmoulejte máslo, hrubou mouku a cukr moučku. Odpočinuté těsto rozválejte na placku a vložte do plechu na pečení či formy. Následně zasypejte zhruba polovinou připravené drobenky. Naskládejte nakrájené jahody a zasypte zbytkem drobenky. Pečte zhruba 30 minut v rozehřáté troubě na 180 °C.
Tip na závěr:
Jahodový koláč můžete podávat s porcí lehkého krému z mascarpone. Stačí vyšlehat 33% šlehačku s moučkovým cukrem a následně ručně vmíchat mascarpone.
Bon appétit. 🙂