Nadýchaný koláč s čerstvými jahodami

  • Autor příspěvku
  • Čas na čtení:3 minuty čtení

Konečně je tu opět toto nádherné období, kdy nás ráno probouzí sluneční paprsky, vše krásně kvete a co víc, dozrávají jahody. Možná že stejně tak jako já milujete čerstvě natrhané jahůdky. Je to chuť, které se jen tak nic nevyrovná. A ta vůně. Víte ale, jak moc jsou jahody i zdravé

Jsou nesmírně bohaté na vitamín C. Obsahují ho až 62 mg/100 g. Třeba vás překvapí, že obsahují více vitamínu C než citrusové plody. Právě díky vitamínu C jahody zabraňují degenerativním procesům, stárnutí a vzniku mnoha různých onemocnění. Jejich konzumací se chráníme i před tvorbou volných radikálů. Jahody jsou dále bohaté na vitamín B, E a A. Právě vitamín A je velmi důležitý pro lidské tělo, podporuje normální funkci zraku, příznivě může ovlivnit třeba správně vidění za šera nebo správné vidění barev. Je i velmi důležitý pro ochranu naší pokožky, což se teď se začínajícím létem opravdu hodí. Mezi důležité minerály obsažené v jahůdkách patří zinek, hořčík, vápník, železo a draslík. Jako bonus je i fakt, že jahody obsahují minimum kalorií (pouze 32 kcal/100 g), jsou totiž z 90 % tvořeny vodou.

Jahody jsou bohaté na vitamín A, který podporuje normální funkci zraku a chání naši pokožku. 🙂

Jahody jsou výborné čerstvé, zrovna utržené ze záhonku nebo hydroponického košíčku. Stejně tak lahodné ale jsou i v koláčích. Pojďme si spolu nyní jeden nadýchaný koláč s jahodami upéct.

Jahodám se výborně daří i v hydroponii, což je velmi čistý způsob pěstování. 🙂

Na přípravu potřebujete: 

Těsto: 

200 g hladké mouky 

150 g másla 

50 g cukru moučka 

1 balíček vanilkového cukru 

1 vejce 

sůl (špetka) 

 

Drobenka: 

3 lžíce hrubé mouky 

3 lžíce másla 

1 lžíce cukru moučka 

 

Náplň: 

500 g jahod 

 

Postup:

Veškeré ingredience na těsto si připravte do jedné mísy a vypracujte hladké těsto, které nechte následně zhruba 30 minut v chladu rozležet. Mezitím omyté jahody nakrájejte na menší kousky dle libosti. V samostatném talíři si připravte drobenku – prsty rozžmoulejte máslo, hrubou mouku a cukr moučku. Odpočinuté těsto rozválejte na placku a vložte do plechu na pečení či formy. Následně zasypejte zhruba polovinou připravené drobenky. Naskládejte nakrájené jahody a zasypte zbytkem drobenky. Pečte zhruba 30 minut v rozehřáté troubě na 180 °C.

Jahodový koláč je výborný třeba k odpolední kávě či čaji o páté. 🙂

Tip na závěr: 

Jahodový koláč můžete podávat s porcí lehkého krému z mascarpone. Stačí vyšlehat 33% šlehačku s moučkovým cukrem a následně ručně vmíchat mascarpone. 

Bon appétit. 🙂