Čerstvá, kvalitní a uhlíkově neutrální

  • Autor příspěvku
  • Čas na čtení:4 minuty čtení

A o čem to vlastně mluvíme? No přece o zelenině, kterou i vy můžete mít ve své restauraci. Naší hlavní vizí je podpora lokálního pěstování zdravé a domácí zeleniny. Naše cesta začala vybudováním Chytrého skleníku, který dělá radost zejména rodinám vlastnící zahrádku či skleník. Je ale spousta lidí, kteří by si také rádi pěstovali vlastní domácí zeleninu, ale nemají kde. V Evropě je to odhadem každý druhý. Na přelomu roku 2022/2023 jsme dali hlavy dohromady a postavili jsme unikátní Komunitní skleník s chytrou výbavou, kde si mohou pěstební prostor pronajmout i lidé z měst. Není pro nás ale běžné, abychom usnuli na vavřínech, a tak naše vizionářská cesta pokračuje dál. Myslím si, že každý z nás si občas rád zajde do restaurace, na dovolených konzumuje výborná jídla v hotelových restauracích a děti mají obědy ve školních jídelnách. Gastronomických zařízení je kolem nás nespočet a chytrá výbava může pomoci i jim. 

Každý provoz kuchyně generuje bioodpad, který není dál nijak využívám a často končí na skládkách za městy. Přitom jej lze ale vhodnou metodou kompostování proměnit na hnojivo pro Chytrý skleník a následně na zeleninu, která opět zásobuje kuchyni. Tím však výhody pěstování v Chytrém skleníku nekončí. Díky recyklaci bioodpadu při produkci zeleniny může být její uhlíková stopa nulová. Dalším lokálním zdrojem je dešťová voda a sluneční záření. Díky sběru dešťové vody se může hydroponický skleník stát absolutně nezávislým na vodovodním řádu. Navíc lze do zachycené vody přes den ukládat energii tepelného záření, která v noci skleník vyhřívá.

A pro koho je náš Gastro skleník vhodný? Jak už to tak z Nejvíce ho ocení hotely, restaurace a jídelny. Představte si tu krásu, jak vaši kuchaři připravují pokrmy z právě sklizené zeleniny z vlastního skleníku. Ta čerstvost, ta vůně a chuť! Je to tak jednoduché, máte na dosah ruky, aby i vaše děti jedly ve školní jídelně rajčatový salát z čerstvých rajčátek

Jak jsem psala již výše, klademe důraz na naši pověst jakožto odpovědné společnosti se zájmem o udržitelná řešení. Vymýšlíme takový způsob produkce potravin, který má především významnou přidanou hodnotu pro zákazníky. Při využívání Gastro skleníku navíc vzniká obrovské snížení nákladů na velkoobchodní dodávky zeleniny, díky čemuž se jeho návratnost pohybuje okolo pouhých 12 měsíců.

Hydroponie je velmi čistý a rychlý způsob pěstování. 🙂

Díky našemu Gastro skleníku můžete mít vy i vaši hosté zdravou a čerstvou zeleninu po celý rok a jako bonus ulevíte přírodě nejen ve vašem okolí. 🙂 Pokud vás naše vize oslovila a rádi byste se k nám připojili, napište nám, rádi připravíme individuální kalkulaci pro váš podnik.